Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.8.2009, Jiří Černý, článek
Zatímco většina domácích uživatelů otázku "kam s daty" moc neřeší a vystačí si obvykle s jedním HDD, jiná situace je ve firmách. Právě ty by měly pro svá data pečlivě vybrat nejlepší možné úložiště, současně umožňující co nejsnažší a nejpohodlnější zálohování.
Rejik | 26.8.200915:09
Trosku slozite psane ...

SAN zarizeni byvaji draha, nebot optika je draha ... a malokdo ma jiz vybudovanou infrastrukturu pro optiku. Tudiz naklady neskutecne.

NAS naproti tomu se pripoji do stavajici site ... optimalni reseni pro domacnosti ci male firmy ... rozhodne nesouhlasim s nakupem NAS zarizeni. Aktualne co jsou na trhu jsou take velmi draha a temer nic nenabizi. Optimalni je postavit linux server z nejakeho starsiho PC, dat do nej napr. SATA kartu ­(cca 600,­-­), na tu pripojit 4x1,5TB disky ­(4x3000,­-­), udelat RAID 5 ­- a tudiz mate zaruku, ze neprijdete o data pri vypadku jednoho disku a mate 4,5 TB storage do 15 tisic a v linuxu neni problem s pripojenim do windows ­(samba­) ci linux­/unix ­(nfs­) a pritom muze linux delat dalsi funkce ­- stahovat torrenty, ftp server, webovy server, mysql server ... proste vlastni komplexni web ­(sprava tech dat a jejich posilani jentak procesor nevytizi­).

Jak se tak koukam, firmy jiz zacinaji tento trend nasazovat, tak se za stejne peniza daji poridit jiz sestavene produkty ­(ale s jiste trosku horsimi parametry­) ... jako je napr. WD ShareSpace [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ten za stejnou cenu v RAID 5 nabizi 3 TB mista a nemusite umet linux.
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 26.8.200921:37
A co treba porovnat spotrebu pc a tech NAS boxu, co se prodavaji? Pokud mas mit ten radoby server pusteny porad, tak se ti to asi trochu prodrazi
Odpovědět0  0
darkmagic (7) | 26.8.200922:34
Takovym kompromisem je počítač založeny na Atomu a pak ani ta spotřeba neni moc vysoká.. ideálně, když je to Atom 330 a ION.
Odpovědět0  0
Rejik | 27.8.20098:51
Se spotrebou bych to tak cerne nevidel.
Jiz par let procesory maji mnoho nastroju jak snizit spotrebu­/takt apod. Linux podporuje vsechny tyto aktivity i ze strany systemu. Disky take snizuji otacky, ci primo usinaji kdyz se na ne nepristupuje ... grafika na textovy vystup staci i kdyby 20 let stara, ta se taky nezahreje a nic nesezere, monitor se pripojuje jen pri instalaci a pripadne problemech ... takze spotreba nula nula nic.
Osobne mam server Linux+Apache+MYsql+PHP ze 7 let stareho notebooku a mam zmerenou spotrebu 10W v klidu ... takze prumer od 12­-14W za den ­- nechal jsem to merit 4 dny.
Kamosovi jsem stavel obdobny server pred 2 roky ale bylo to PC na Semptronu, i s diskovym polem 2,2 TB ­(4x750GB­) nejaka integrovana grafika ... na spotrebe domacnosti nic nepoznal ... myslim, ze maximalne se spotreba muze byt tak 60W, spis myslim, ze min. Je to stejne jako by jste treba nechali 24 hodin svitit jednu slabsi zarovku ... za rok to bude par desitek korun, zadny tisice.
Navic ty prodavana diskova pole jsou to same,miniPC s linuxem a s diskovym polem, jen vas vetsinou nepusti dovnitr jen do weboveho rozhrani ...

Co se tyce Atomu, to je hezky, ale do notebooku se blbe pripojuji velke disky ­- ale na druhou stranu se daji pripojit pres USB ale to uz musi byt s externim napajenim apod ...

ION je krasna vec, ale jeste jsem nevidel jediny netbook v prodeji s IONem ... jen informace, pry se zacne prodavat az od rijna ... ikdyz zadny velky zazrak bych necekal, je to proste nVidia 9400 pro notebooky.
Odpovědět0  0
SSTx | 27.8.200913:54
no zase zrovna zanedbatelne pri 60W se mi to nezda... pocitam to spatne? 60w x 24h za den = 1.44kWh nevim kolik ted stoji kWh, 5? 6Kc? kdyz to bude tech 5, tak to je chlup nad 7Kc denne, tzn 2600­/rok
Odpovědět0  0
Jimmyx | 28.8.200917:02
Co se týká Atomu, tak pokud budu chtít postavit NAS, tak nekoupím netbook, ale ITX desku s Atomem. Takovéto desky stojí většinu do 2 000 Kč, občas mají i Gb síťovku a většinou mají PATA + 2x SATA. Stačí tedy přidat RAM, disk a celé to dát do nějakého case a mám slušně výkoný NAS, rozhodně výkonejší než 90% krabiček s nápisem NAS, byť za cenu trochu větší spotřeby.
Odpovědět0  0
Petrik_CZ | 27.8.200921:22
Rozhodne souhlasim, jediny problem u NAS muze byt rychlost. Pokud nekdo potrebuje provozovat po siti nejaky strih videa, zpracovavat ohromna mnozstvi dat a podobne, tak NAS bohuzel neni reseni. Se sambou na widlich se nad 100MBps pravdepodobne nedostanete, v linuxu po nfs to pojede vyrazne lepe, ale kdo ma na desktopu ve firme linuch ze.
Odpovědět0  0
Rejik | 28.8.20099:30
No ono s rychlosti to neni slavne ani u jednoho, jak SAN tak NAS. Ono ani teoreticka rychlost v propustnosti ­- ktera je samozrejmne pro optiku vetsi ­- nic neznamena. Vetsina otpickych prvku jede na 2 Gbps ­(drazsi i na vic, ale opet zde plati pravidlo nejslabsiho clanku retezce­) a dnesni PC maji standardne 1Gbps sitovky ­(a switch k tomu stoji do tisicovky, takze zadny problem­) ... kdyz vezmeme v uvahu navazani spojeni, praci s mensimi soubory, na druhe strane je RAID pole, ktere musi dopocitavat paritu ... ve vysledku neni zas tak velky rozdil ..
Odpovědět0  0
kriskami (4) | 4.9.200920:48
třeba já, ale server klasickej ...
Odpovědět0  0
destiny (12) | 26.8.20098:40
Pekny clanek. Jen si dovolim nesouhasit s tim, ze DAS lze pouzit, jen pokud nejsou naroky na storage prilis velke. Naopak expandery pripojitelne pres externi SCSI porty mohou mit kapacitu mnoha TB.
Odpovědět1  0
X-COM (73) | 26.8.20091:25
Moc děkuji za tento článek, podrobnosti o storage technologiíh patří mezi mé oblíbené.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.